петък, 26 април 2019 г.

Баклава с готови кори

Рецепта

1 пакет кори 800 гр. за баклава/фини ..аз ползвам турски
250 мл. олио
250 гр. краве масло
0.500 гр. смлени на леко едри орехи/ предварително леко запечени за по- хубав аромат

Сироп



1 л. вода
0.800 гр захар
1/2 сок от лимон аз нарязвам на шайби лимона 
1 течна ванилия/ може и без нея



Направа
Затоплете олио + масло и оставете да се охлади
Смелете орехите с блендър втора степен / леко по едри..да се усеща в баклавата
Изберете тава, в която ще печете баклавата/ моята е кръгла/  поставете я върху корите очертайте, изрежете да са кръгли. Намажете дъното на тавата с мазнината редете ред кора, намажете с мазнина и така 10 броя като между тях аз наредих и изрезките, поръсете с орехи и продължете да редите кора, мазнина изрезки още 10 броя поръсете с орехи и довършете с останалите кори по същия начин като последната кора не се мажи с мазнина.  С нож повдигнете внимателно крайщата на баклавата и с ръка изтикайте навътре/ да не стърчат крайщата- виж снимката. Центрирайте малка чаша в средата на баклавата и я изрежете първо на четири и всяка още на четири. Изрежете и около чашата. Отстранете я, загрейте останалата мазнина и залейте баклавата в изрязаните места/ улейчетата/ така корите се прегъват навътре не стърчат навън.Изпечете на 150° до златист цвят!
 Сиропирайте баклавата на другия ден от изпичането ѝ студена баклава със студен сироп. Оставете да се сиропира 24 часа.
Сиропа може да си го приготвите предварително! Сложете в дълбока тенджера вода, захар резенчета лимон, след завирането оставете да ври още 15 минути на тих огън до сгъстяването, 5 минути преди да изключите котлона добавете и ванилията.
Украсете с шам фъстък

  Сладко да ви е!


Няма коментари:

Публикуване на коментар