понеделник, 15 април 2019 г.

"Гюл татлъсъ" по автентична рецепта

Рецепта 


За тестото

2 яйца

100 мл.олио

щипка сол

220 мл. прясно мляко

1/2 кубче прясна мая

100 мл. хладка вода

1 с.л.захар

1 с.л.брашно/ за активиране на маята

...към килограм пресято брашно


Още: 120 гр.масло+ 100 мл.олио затоплени заедно, но се ползва охладено за намазване на тавите и гюлените сладки след втасването им


Сироп 

За двете тави

2 л.вода + 1.200 кг захар + есенция ванилия/ сиропа варим само колкото да се разтопи захарта и леко  да кипне.


Направа

Първо активираме хладка вода + мая + захар + брашно..оставяме да шупне

В дълбока купа слагаме пресято брашно правим кладенче в него слагаме мляко, олио, яйца, шупналата мая и щипка сол. Замесваме меко нелепнещо тесто, което разделяме на шест еднакви топки. Веднага разточваме кора тънка 0,05 см.  поставяме я върху вестник намазваме с мазнина хващаме вестника надигаме нагоре и кората се самонавива на руло. Рулото режем  по на 2см. и всяко парче вертикално нареждаме в предварително намаслена тава с разстояние едно от друго. Оставяме да втасат и всяко мажем с мазнина. Веднага печем в предварително загрята фурна 180° до златисто.

Охладени ги сиропираме с топъл сироп. По желание поръсваме със смлени препечени орехи.


ИЗВОР: по автентична рецепта на кака Хава! Сърдечно ѝ Благодаря!!!


Сладко да ви е!














 


Няма коментари:

Публикуване на коментар