четвъртък, 2 май 2019 г.

Козунак и мини козуначета от едно тесто

Рецепта

300 мл.прясно мляко

100 мл. кис.мляко

50 мл.хладка вода

1/2 кубче прясна мая

3 бр.яйца + 1 белтък жълтъка отделяма за намазване + 2 с.л.олио+ 1 с.л прясно мляко

6 с.л.олио

1 бакпулвер

1 голям лимон/ настъргана кора

1 лимонова есенция/ може и за козунаци

щипка сол

120 г.захар

Още 100 мл.олио за доомесване

Брашно към 1 кг.+ -


Направа

В малка купа сложете хладка вода, мая, по 1 ч.л.захар и брашно разбъркайте и оставете да се активира.

В съд поставен върху котлон сложете прясно мляко със захар варете на тих огън докато се разтопи захарта оставете леко да се охлади добавете кис.мляко и тая смес да е леко топла. В купа сложете пресято брашно 0.800 гр направете кладенче добавете сухите съставки разбъркайте сложете и останалите и месете като добавяте останалото брашно до лепкаво тесто. Изсипете го върху намазнен плот разпъвайки, повдигайки краищата захлюпвайки като плик...и така докато поеме цялото олио..тестото трябва да стане еластично. Оставете на топло покрито със стреч фолио докато си утрои обема. Аз от това тесто направих един козунак и една тава мини питки козуначета. Отделих две равни по големина топки, разтеглих на фитили пресуках и сплетох, поставих в тава върху хартия за печене и набодах локум и орехи/ леко печени/. От останалато тесто накъсах равни по големина топки , всяка разточих/ виж снимки!, нарязах на ленти само вътрешноста не до края навих веревно завих като охлюв като края подпъхнах под навитото при печене да не се разтвори и набодах  в средата с локум. След втасването им намазах с жълтък  изпекох на средна температура/ печките пекат различно не посочвам градуси/. След като ги извадих леко хладни ги намазах със захарен сироп 1/1 вода захар.


Сладко да ви е!










1 коментар: