неделя, 5 май 2019 г.

Рамазан питки

Рецепта

200 мл.прясно мляко

200 мл. кис.мляко

100 мл. хладка вода

2 яйца / един жълтък отделяме за намазване на питките + 2 с.л.олио и щипка пудра захар/

3 с.л.олио

1 бакпулвер

1/2 кубче прясна мая

1 с.л.захар

1 с.л.брашно

1 ч.л.сол

Брашно 5 ч.ч.пресято брашно с вместимост 220 мл.може още малко да се наложи за доомесване

още..малко олио за руло питките

Направа

В малка купа налейте хладка вода, мая, 1с.л.захар, 1 с.л.брашно разбъркайте и оставете за 15 минути да се активира.

В дълбока купа сложете пресято брашно, бакпулвер и сол разбъркайте с вилица. Направете кладенче и добавете, прясно, кисело мляко, олио, яйца и активиралата мая. Замесете меко нелепнещо тесто. Покрийте и оставете да втаса докато удвои обема си. Премесете да изкарате въздуха и разделете на две тестото.

От едното разточете правоъгълна кора/ не много тънка, намажете с олио и навийте от широката част към средата, след това и срещуположния край към средата и нарежете по средата/ получават се две дълги рула. Всяко раздрежете равни по големина малки рула и наредете в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго. Покрийте оставете за повторно втасване. От второто тесто накъсайте равни по големина топки/ моите са 16 бр./ оформете наредете в тава върху хартия за печене и покрийте за повторно втасване..намажете питките с жълтък/ виж горе описанието/ поръсете по желание със сусам, изпечете 220° в предварително загрята фурна.


Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар