събота, 29 декември 2018 г.

Баклава

Рецепта


2 бр. пакети кори / моите са тракийски
250 гр. масло
250 мл.олио
500 гр. смлени на едро орехи

Сироп

1,200 л.вода
1 кг.захар
щипка лимонена киселина или резенче лимон
есенция ванилия

Направа
Разгънете корите...само една я намажете с четка с предварително разтопено масло и олио / в една купа/ поръсете с орехи и откъм късата част на кората прегънете леко поставете долната пръчка от дървена закачалка за дрехи навийте на не много стегнато руло като от двете страни наберете към средата издърпайте пръчката и наредете с предварително намазана с мазнина дъно на тава...и така докато свършат всички кори. Сгрейте останалата мазнина залейте баклавата и печете дп златисто на 150° фурна/ при мен 1.1/2ч.
До като се пече баклавата пригответе сиропа.
Сложете вода захар в дълбок съд и като заври оставете на тих огън още за 10 минути да ври добавете ванилия




есенция щипка лимонена киселина или резенче лимон.Оставете още 5 минути да ври..и залейте топла баклава с охладения сироп..оставете да се сиропира докато дръпне сиропа, охладете....и ..
Сладко да ви е!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар