Гигантски постни сърми с пресни зелеви листа
Рецепта
8 бр.
големи листа от прясна зелка
1/2 ч.ч.измит ориз
1/2 ч.ч едър булгур
1 бр.стрък голям праз нарязан наситно
1бр. морков средно голям нарязан на малки кубчета
4,5 бр. гъби нарязани на ситно
пресен копър, чер смлян пипер, стрит сух джоджен , сол на вкус
олио 80 мл.
Още вода, сол, ябълков оцет, лимонена киселина
Направа
Нарязаните наситно зеленчуци и подправки задушете бъркайки за 5 минути на огън с олио. Към тях добавете, ориз булгур налейте до половината продукти вода захлупете с капак и оставете на тих огън да ври до дръпване на водата. Оставете леко да се охлади.
През това време бланширайте зелевите листа като налейте в дълбока широка тенджера вода, сол, оцет, лимонена киселина на вкус след като заври пускайте по едно зелево листо за една минутка при захлупен капак. Извадете и наредете в широка тава.
След като се охладят зелевите листа изрежете дебелата част сложете от плънката и навийте сърмичката. Наредете в тава на дъното с малко вода отгоре минете със струйка олио покрийте плътно с алуминиево фолио печете в предварително загрята фурна 180° до готовност като последните десет минути печете без фолиото.
Сладко да ви е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар