Рамазан питки
Рецепта
200 мл.прясно мляко
200 мл. кис.мляко
100 мл. хладка вода
2 яйца / един жълтък отделяме за намазване на питките + 2 с.л.олио и щипка пудра захар/
3 с.л.олио
1 бакпулвер
1/2 кубче прясна мая
1 с.л.захар
1 с.л.брашно
1 ч.л.сол
Брашно 5 ч.ч.пресято брашно с вместимост 220 мл.може още малко да се наложи за доомесване
още..малко олио за руло питките
Направа
В малка купа налейте хладка вода, мая, 1с.л.захар, 1 с.л.брашно разбъркайте и оставете за 15 минути да се активира.
В дълбока купа сложете пресято брашно, бакпулвер и сол разбъркайте с вилица. Направете кладенче и добавете, прясно, кисело мляко, олио, яйца и активиралата мая. Замесете меко нелепнещо тесто. Покрийте и оставете да втаса докато удвои обема си. Премесете да изкарате въздуха и разделете на две тестото.
От едното разточете правоъгълна кора/ не много тънка, намажете с олио и навийте от широката част към средата, след това и срещуположния край към средата и нарежете по средата/ получават се две дълги рула. Всяко раздрежете равни по големина малки рула и наредете в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго. Покрийте оставете за повторно втасване. От второто тесто накъсайте равни по големина топки/ моите са 16 бр./ оформете наредете в тава върху хартия за печене и покрийте за повторно втасване..намажете питките с жълтък/ виж горе описанието/ поръсете по желание със сусам, изпечете 220° в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар