"Гюл татлъсъ" по автентична рецепта
Рецепта
За тестото
2 яйца
100 мл.олио
щипка сол
220 мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
100 мл. хладка вода
1 с.л.захар
1 с.л.брашно/ за активиране на маята
...към килограм пресято брашно
Още: 120 гр.масло+ 100 мл.олио затоплени заедно, но се ползва охладено за намазване на тавите и гюлените сладки след втасването им
Сироп
За двете тави
2 л.вода + 1.200 кг захар + есенция ванилия/ сиропа варим само колкото да се разтопи захарта и леко да кипне.
Направа
Първо активираме хладка вода + мая + захар + брашно..оставяме да шупне
В дълбока купа слагаме пресято брашно правим кладенче в него слагаме мляко, олио, яйца, шупналата мая и щипка сол. Замесваме меко нелепнещо тесто, което разделяме на шест еднакви топки. Веднага разточваме кора тънка 0,05 см. поставяме я върху вестник намазваме с мазнина хващаме вестника надигаме нагоре и кората се самонавива на руло. Рулото режем по на 2см. и всяко парче вертикално нареждаме в предварително намаслена тава с разстояние едно от друго. Оставяме да втасат и всяко мажем с мазнина. Веднага печем в предварително загрята фурна 180° до златисто.
Охладени ги сиропираме с топъл сироп. По желание поръсваме със смлени препечени орехи.
ИЗВОР: по автентична рецепта на кака Хава! Сърдечно ѝ Благодаря!!!
Сладко да ви е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар